Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjSirana Runolist slavi 20. rođendan: dođite na 7. Dane sira

29.08.2012 09:28:39

Sirana Runolist priprema 7. Dane sira kojima će ujedno obilježiti  20. godišnjicu rada, stvaranja i uspjeha. 

Dani sira održat će se u subotu, 1. rujna 2012., a otvorenje izložbe sireva, vina, meda i domaćih rukotvorina najavljeno je u 17 sati. Kako nam je rekao vlasnik sirane Vladimir Tomaić, zajednički će nastupiti sirari, vinari i medari, tj. pčelari Pčelarske udruge Maslačak Otočac te udruga Gačanka i trgovački obrt Biondić s drvenom galanterijom. U sklopu izložbe bit će prezentirana proizvodnja sira škripavca, a proizvedeni sir, između 20 i 30 kilograma, podijelit će se posjetiteljima. Izložbu prati i prigodni zabavni program u kojem će nastupiti puhački orkestar DVD-a Otočac, Folklorno društvo Otočac i grupa Alf. Organizator manifestacije je Tomaić-commerce d.o.o., suorganizator HGK-ŽK Otočac, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede RH uz potporu Grada Otočca i Ličko-senjske županije.

U povodu 20 godina rada Runolista tiskana je brošura od 50-ak stranica s prekrasnim fotografija iz arhive tvrtke i obitelji Tomaić, koje prate najznačajnije trenutke u razvoju proizvodnje sira, od početaka u Krasnu s Krasnarskim sirom, širenja asortimana, brojnih priznanja i nagrada, preseljenja u Poslovnu zonu Otočac i daljnjeg povećanja proizvodnje. U popratnom zanimljivom tekstu nalaze se i mnogi detalji nepoznati široj javnosti.

Sirana Runolist je fenomen po broju dobivenih medalja, nagrada i priznanja za sve svoje sireve, a trenutačno je u ponudi 6 brendiranih sireva (Krasnarski sir, sir runolist, Velebitski sir, Gacki sir s cvjetnim peludom, Gacki tvrdi sir, Škripavac i Tartufo, osim toga i svježi kravlji sir, kravlja i ovčja skuta). Više od 30 medalja, uglavnom zlatnih, svega nekoliko srebrnih, dobili su Tomaićevi sirevi na raznim ocjenjivanjima, od 2000. godine i zlatne medalje u Varaždinu za Krasnarski sir i škripavac, pa do velike zlatne medalje za Tartufo, zlatne medalje za Krasnarski sir i diplome za šampiona kvaliteta Velebitskom siru na sajmu u Novom Sadu u svibnju ove godine. Sirana Runolist je i dobitnik prestižne međunarodne nagrade Maison de Qualite-Kuća kvalitete koju joj je dodijelila međunarodna organizacija Ordre de Saint Fortunat.

Podsjetimo da je Sirana Runolist pokrenula Dane sira 2006. godine s ciljem okupljanja malih i srednjih mljekara iz cijele Hrvatske, izlaganja proizvoda i razmjene iskustava. Prve tri godine manifestacija je održana u Krasnu, a sljedeće tri u Otočcu. S vremenom su Dani sira širili sadržaj, pa su na četvrtoj manifestaciji uz sireve izložena i vrsna hrvatska vina. Bila je to odlična zamisao direktora Tomaića da treba sjediniti ponudu kvalitetnih sireva i kvalitetnih vina. Tome se uskoro pridružila i ponuda gackog meda, a rezultat suradnje s gackim pčelarima je i Gacki sir s cvjetnim peludom. Šesti Dani sira, prošle godine uklopljeni u dvodnevnu manifestaciju Advent u Gackoj, započeli su okruglim stolom o budućnosti hrvatskog sirarstva na konkurentnom europskom tržištu, a završili s Gastrogackom, revijalnom večerom u hotelu Park exclusive s jelovnikom utemeljenim na Tomaićevim sirevima i gackom medu.

Vlasnik sirane Runolist ujedno je 2006. godine inicirao i s kolegama mljekarima utemeljio Udrugu prerađivača mlijeka (kasnije nazvana Udruga hrvatskim malih mljekara), kojom je i predsjedao u tri mandata.

U 20-godišnjem radu Sirane Runolist kupci su dali svoje visoke ocjene, a uočeno je da su na cijeni oni sirevi koji se proizvode na tradicijski način u suvremenim uvjetima proizvodnje. Težnja za postizanjem sve veće kvalitete u inovativnosti tradicijskog sirarstva trajna je preokupacija poduzeća Tomaić-commerce, stoji između ostalog u brošuri koju su u povodu 20.godišnjice zajednički tiskali poduzeće Tomaić i HGK-ŽH Otočac.

M.K.G.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju

Aktualno

Uskoro nova Arena

31.07.2020 09:58:45

Politika

I bez Milinovića HDZ je utvrda

06.07.2020 07:35:57
Korisnički podaci
Niste logirani, klikni ovdje za login ili registraciju na slobodnalika.com.
Marketing - slobodnalika.com

Žute stranice

Naša baza gospodarskih subjekata broji 51 zapisa.
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com