Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjSinčerani će proslaviti sv. Martina u Karlovačkoj županiji

08.11.2013 14:30:43
Članovi KUD-a "Lipa" Sinac ovog će vikenda sudjelovati na obilježavanju spomendana sv. Matrina koji se slavi 11. studenog. Gostuju u Karlovačkoj županiji, a proslavu organizira istoimena udruga iz Karlovca. Sinčerani na ovaj način žele nastaviti druženja s njima koje je započelo u rujnu ove godine.

Prvobitni cilj druženja je okupljanje društava koji nose ime "Lipa", a u Hrvatskoj ih ima popriličan broj čije je vrijeme osnivanja početkom 20-og st. KUD "Lipa" Sinac najstarije je kulturno umjetničko društvo Like i među najstarijima u Domovini. Društvo je osnovano 1923. godine i ove godine je proslavilo svoju 90-u obljetnicu. Povodom obilježavanja te svečanosti organiziran je nastup domaćina i Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado".

Lipa je simbol hrvatstva. Pod lipama su se u davna vremena okupljali pučani na sabor i odlučivanje o važnim egzistencijalnim pitanjima koje je povijest tada nametala. Kraj mnogih katoličkih crkava nekad i danas zasađena su upravo ta mirisna, krhka ali postojana stoljetna stabla.

Prolazeći kroz Sinac svako malo možete vidjeti stablo lipe. Neka od njih broje nekoliko desetaka godina, a već prve vas mogu pozdraviti na samom ulazu u mjesto kraj zdenac kralja Tomislava. Čuvaju ga četiri stasate lipe. I kuće mještana čuvaju upravo njihove krošnje.

Sinčerani žele da ovim projektom priča o hrvatskim lipama oživi i bude prepoznata kao dio naše baštine. Stoga je i radost nastaviti započetu plodnu suradnju s karlovačkim društvom te je proširiti na dodatne zajedničke aktivnosti, o čemu ćemo vas dodatno izvijestiti po samom događanju. (j.i.,m.n.,m.p.)


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju
Korisnički podaci
Niste logirani, klikni ovdje za login ili registraciju na slobodnalika.com.
Marketing - slobodnalika.com

Žute stranice

Naša baza gospodarskih subjekata broji 51 zapisa.
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com